Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали отхвърли възможността спортът да провежда състезание в Лондон. Темата се коментира широко от няколко години, а наскоро американска компания обяви, че работи по осъществяването на такъв проект.

Потенциално улично състезание в английската столица беше подкрепено от шефовете на два от големите отбори "Мерцедес" и "Ред бул" Тото Волф и Кристиан Хорнър. Кметът на Лондон Садик Хан също от години иска Формула 1 да бъде в града.

Доменикали обаче разкри, че Лондон не е сред дестинациите, към които Формула 1 гледа.

"В живота никога не трябва да казваш никога, но в крайна сметка ние не искаме да продаваме нещо, което не е реалистично", каза италианецът пред "Ивнинг стандард" и добави: "Вече имаме състезание на "Силвърстоун" с британска подкрепа, това е уникално събитие за Формула 1".

Дискутираният през ноември проект на 777 Partners е свързан със старите докове в Източен Лондон. Според Доменикали обаче престижен уличен старт трябва да бъде в сърцето на града.

"Не бих гледал в тази посока. Когато говорим за престиж и блясък, то трябва да бъде свързано със сърцето на града, в противен случай ти обезценяваш всичко. По-вероятно е да има демонстрации в Лондон, но състезание в такъв град е по-скоро нереалистично", каза още той.

Седалището на Формула 1 от години е в Лондон. През 2017 г. пилоти направиха демонстрация по улиците на града, която събра 200 хиляди души.

Дневник