ФИФА ще наложи таван от 10% на сумите, които футболните агенти получават от трансфери от следващия сезон. Целта е да се ограничат прекалено високите според международната федерация суми, които мениджърите получават.

Таванът ще се прилага за сумите, които агентите могат да вземат от стойността на даден трансфер. Отделно, ще има таван от 3% от заплатата на футболистите, получавани от агентите за допълнителни дейности и услуги към играчите.

Няколко мениджъри, сред които и един от водещите - Мино Райола, заплашиха със съдебни действия срещу ФИФА. Вниманието в последните дни е насочено към Райола заради високия интерес към един от клиентите му - норвежкия нападател на "Борусия" (Дортмунд) Ерлинг Холанд. Засега от ФИФА запазват увереност, че ще са от печелившата страна при евентуално дело заради мнението на германски съд при предварително изслушване.

Годишният доклад на ФИФА показа, че през 2021 г. са платени общо 452 млн. евро за комисиони към футболните мениджъри. От тях 95.8% са похарчени в европейския футбол, а 77% са в само на шест държави - Англия, Германия, Италия, Испания, Франция и Португалия. Клубовете от Висшата лига са похарчили най-много за такси към агентите - 117.96 млн. евро.

ФИФА отчита ръст от 0.7% в парите за комисиони спрямо миналата година. Общо за последното десетилетие при международните трансфери са платени 3.1 млрд. евро за работата на футболните мениджъри.

През 2021 г. са направени близо 18 000 трансфера, като 1287 са международни с участието на 300 агенти.

Дневник