Българският олимпийски комитет (БОК) ще се бори за това боксът и вдигането на тежести да останат част от олимпийската програма, защото са донесли много медали на страната, заяви председателят на организацията Стефка Костадинова.

Двата спорта са сред застрашените да отпаднат от програмата за Лос Анджелис 2028.

"Това не е окончателно. С всички наши връзки и контакти ще съдействаме това да не се случи, но това е решение на Международния олимпийски комитет, а не на националните комитети. Аз лично като спортист не бих искала да бъдат извадени", заяви Костадинова.

Изказването ѝ дойде след връчването на наградите "Спортен Икар", където големите отличия отидоха при златните медалисти от Токио 2020 - Ивет Горанова, Стойка Кръстева и ансамбъла по художествена гимнастика.

Костадинова постави висока оценка на представянето на игрите в японската столица. Тя заяви, че очакванията са за 20-21 квоти за зимните игри в Пекин, започващи на 4 февруари. "Делегацията ни ще е от 45-48 човека. Дано нашите зимни спортисти да покажат своята върхова форма и своите възможности."

Председателят на БОК пожела успех на новия министър на спорта Радостин Василев. "Надявам се, че нещата ще са окей. Надявам се, че той с ръка на сърцето ще помага на спорта. Пожелавам му много силен дух. А, и нерви, защото постът на министъра е ветровит", заяви Костадинова.

Дневник