Българският национален отбор по футбол попадна в група със Северна Македония, Грузия и Гибралтар в Лигата на нациите. Това отреди жребият за третия турнир, който ще се проведе от 2 юни до 27 септември 2022 г.

България е в дивизия С, където води четвърта група.

Северна Македония изпраща много силна година, след като участва на европейското първенство, но отпадна след три загуби. Съставът завърши втори в групата си от квалификациите за световното първенство в Катар и ще играе плейоф срещу Италия.

Националните отбори на България и Северна Македония са се срещали седем пъти, като балансът на българите е положителен - четири победи и две загуби. Последната среща на двата тима беше през 2016 г. в приятелски мач в Скопие, спечелен от България с 2:0.

България има положителен баланс и с другите тимове от групата: с Грузия е четири победи, равенство и загуба, а с Гибралтар една победа в единствения им мач през 2020 г.

"Не сме в позиция да подценяваме никого, но сме доволни. Целта ни е да сме първи в групата и ще се постараем да го постигнем. Да изиграем четири мача ще бъде предизвикателство, но ние сме подготвени за всичко", каза в кратко видеообръщение селекционерът Ясен Петров.

В надпреварата участват 55 страни. Ако спечели групата си българският тим ще се изкачи в Дивизия В, но ако е последен ще участва в плейофи за оставане в своя поток.

Във втория сезон през 2020 г. българските футболисти завършиха последни в група В4 без нито една победа и със само две точки, което доведе до изпадане в по-долна дивизия. Много по-силно беше представянето в първия сезон, когато България завърши на второ място и се изкачи нагоре.

Първият шампион в надпреварата беше Португалия, а втория - Франция, който победи Испания след спорен гол.

Най-очакван беше жребият за Дивизия А, където се оформи и група на смъртта - Италия, Германия, Англия и Унгария.

Пълен жребий
Дивизия А
Група А1: Франция, Дания, Хърватия, Австрия
Група А2: Испания, Португалия, Швейцария, Чехия
Група А3: Италия, Германия, Англия, Унгария
Група А4: Белгия, Нидерландия, Полша, Уелс

Дивизия В
Група В1: Украйна, Шотландия, Ирландия, Армения
Група В2: Исландия, Русия, Израел, Албания
Група В3: Босна и Херцеговина, Финландия, Румъния, Черна гора
Група В4: Швеция, Норвегия, Сърбия, Словения

Дивизия С
Група С1: Турция, Люксембург, Литва, Фарьорски острови
Група С2: Северна Ирландия, Гърция, Косово, Кипър/Естония
Група С3: Словакия, Беларус, Азербайджан, Казахстан/Молдова
Група С4: България, Северна Македония, Грузия, Гибралтар

Дивизия D
Група D1: Лихтенщайн, Казахстан/Молдова, Андора, Латвия
Група D2: Малта, Кипър/Естония, Сан Марино

Президентът на УЕФА за световното и ваксините

На пресконференция преди жребия президентът на УЕФА Александър Чеферин говори по няколко важни теми - желанието на ФИФА световното да е на две години и ваксинирането на футболистите. По първата словенецът даде знак, че водената от него организация няма да отстъпи.

В понеделник предстои обсъждане на идеи. "Доколкото знаем, ФИФА продължава да работи върху проекта, но идват сигнали от различни страни, че може и да се откажат. Засега дори нямаме дневен ред за понеделник. Единственото, което знаем, е че се казва "Бъдещето на футбола", което може да означава много неща, а може и да не значи нищо", заяви Чеферин.

Той каза, че УЕФА се подготвя да пусне видео, с което да призова футболистите да се ваксинират. Словенецът каза, че вярва в науката и че е ваксиниран. "Мисля, че те (играчите) трябва да се ваксинират възможно най-скоро, но все още смятам, че засега това е личен избор".

Дневник