Държавата трябва да инвестира сериозно в спортната инфраструктура, смята министърът на младежта и спорта Радостин Василев. По думите му ключово ще е средствата за спорт да се увеличат, но и да се използват по предназначение.

Василев говори пред медиите след представянето на завършения проект за дигитализация на музея на спорта. Повечето въпроси към него бяха свързани с желанието на ЦСКА да модернизира стадиона си и с проблемите между спортните клубове на червените и държавното "Сердика спортни имоти". Едно от първите решения на министъра беше да спре обявения таен търг за базите, ползвани от спортните клубове на ЦСКА. Той обясни, че ще трябва да се запознае с казуса, както и че следващата седмица ще покани за разговори и двете страни.

Министърът заяви и готовност да покани за срещи ръководствата и на ЦСКА, и на "Левски", но допълни, че за него е важен не само футболът. По въпроса за стадиона на червените изтъкна, че ще държи да има прозрачност.

"Независимо от тези спорадични инвестиции, които бяха направени през последните години, като цяло спортната ни инфраструктура е в много тежко състояние. Държавата не може да инвестира към момента в строителство на частни стадиони, но може да не пречи на такова строителство, стига то да е открито, законосъобразно и да защитава националния и граждански интерес", каза Василев.

"Държавата пречи не само за стадиона на ЦСКА. През последните години държавата пречи както на спортистите, така и на спортните федерации, така и на спортните клубове. Докъде пречи умишлено, докъде пречи от некомпетентност, от мимикрия на цялата структура. Не мога да приема, че при целия този разход и грабеж, който се е осъществявал, не е имало пари за спорт."

По думите му изграждането на нов национален стадион е една от целите, за които ще се работи.

Той обяви, че е говорил е с министър-председателя Кирил Петков и с министъра на финансите Асен Василев, че на спорта му трябва значително увеличение на бюджета. "Но бюджет, не който да бъде откраднат, а който да бъде действително инвестиран по най-прозрачния начин." Според него е реалистично поне двойно увеличаване на последния бюджет, който беше 97 млн. лева.

Василев твърди, че под негово управление не може да има лобита на различните федерации. "Ако е имало, те са в миналото, и мисля, че от три-четири дни го разбират. Има правила и няма пристрастия. Спортът е за всички, министерството управлява публичен ресурс и аз като министър съм отговорен за парите на хората."

"Имам амбициозен план, който повече от 12 години чакам да имам възможност да реализирам", каза 36-годишният министър. "Ще правя това, за което има средства, при нулева корупция", добави Василев.

Дневник