Люис Хамилтън може да бъде наказан за нарушение на правилата на Международната автомобилна федерация (ФИА), обявиха от организацията. Седемкратният световен шампион във Формула 1 реши да не присъства на галавечерта на ФИА, на която официално беше награден Макс Верстапен.

Пилотът на "Ред бул" детронира Хамилтън в последната обиколка на Гран при на Абу Даби, с което го спря към рекордна осма титла.

Отказът на Хамилтън и неговият шеф в "Мерцедес" Тото Волф да присъстват беше приет като протест.

В правилата на ФИА обаче е записано, че първите трима в крайното класиране на световния шампионат трябва да присъстват и да получат призовете си. В петък от "Мерцедес" разпространиха снимки на пилотите си Хамилтън и Валтери Ботас, които посетиха завода на отбора.

По темата говори и новоизбраният президент на ФИА Мохамед бин Сулайем. Бившият рали пилот от ОАЕ наследи Жан Тод, след като спечели изборите срещу Греъм Стоукър, който досега бе заместник президент на федерацията.

"В края на краищата правилата са си правила. Ще разгледаме къде трябва да се прилагат и ще вземем решение. Разбира се, ние също трябва да следваме нашите закони. Междувременно това не ни пречи да накараме един шампиона да се чувства добре в спорта, нали знаете", коментира Бин Сулайем.

Все още обаче не е ясно каква може да бъде санкцията към Хамилтън.

Дневник