Участието на Рафаел Надал в първия турнир от Големия шлем за сезон 2022 Australian Open не е сигурно. Испанският тенисист съобщи, че не може да гарантира, че ще бъде в Мелбърн през януари, въпреки голямото си желание.

Надал направи завръщане на кортовете в демонстративен турнир в Абу Даби. Той лекуваше контузия в стъпалото, заради която не игра повече от четири месеца.

За последно носителя на 20 титли от Шлема игра във Вашингтон през август. Преди това Надал беше елиминиран на "Ролан Гарос", а заради контузията пропусна "Уимбълдън", олимпийските игри в Токио и US Open.

"Идеята е да бъда в Австралия и да дам 100% от себе си. Ако трябва обаче да съм честен към момента не мога да гарантирам това. Ще трябва да го обсъдя с екипа ми", каза Надал.

В момента испанецът е шести в световната ранглиста, но изрази увереност, че може да се бори за титли в големите турнири. На Australian Open участие няма да вземе Роджър Федерер, който се възстановява от операции на колената и няма да играе до лятото. Третият тенисист, който има 20 титли от Шлема - Новак Джокович е заявен за турнира, въпреки неяснотата дали е ваксиниран срещу COVID-19.

"Аз не играя за пари или за удоволствие. Предизвикателствата продължават да ме мотивират. Наслаждавам се на това или на процеса в преследване на целите. Нямаше да се завърна, ако не смятах, че още съм на ниво, за да съм сред най-добрите", каза още Надал.

Australian Open ще се проведе между 17 и 30 януари.

Дневник