"Барселона" получи очакваното "да" от своите членове (т.нар. сосиос), за да пристъпи към осъществяване на проекта за модернизиране на спортния си комплекс, включващ "Камп ноу".

В референдума, проведен онлайн, участваха близо 49 хиляди души, което е 44% избирателна активност. Общо 87.8% гласуваха с "да".

Така те дадоха зелена светлина на ръководството да намери финансирането, което се изчислява на около 1.5 млрд. евро. Смята се, че фаворит за отпускането на заема е "Голдман Сакс".

"Това не са разходи, а инвестиция", каза президентът на "Барселона" Жоан Лапорта при представянето на проекта.

Генералният директор Феран Ревертер посочи наскоро, че от разходите около 900 млн. евро ще са за новия "Камп ноу", 420 милиона ще са за новата многофунционална зала, за залата за ледени спортове и за автобусния паркинг, 100 милиона ще са за спортния кампус на клуба.

"Барселона" ще връща кредита в продължение на 35 години. Изчисленията са, че след модернизацията клубът ще изкарва допълнително около 200 млн. евро. От тях около една трета ще отиват за погасяване на кредита, а останалите ще са за клуба. Представените сметки разкриват, че "Барселона" ще продаде името на стадиона си, като планира приходи от близо 50 млн. евро.

Дневник