Политизирането на спорта е непопулярно и обречено на провал. Това заяви китайският посланик в България Дун Сяодзюн на пресконференция, свързана с предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин. През февруари китайската столица ще стане първият град, приел и летни, и зимни игри.

Домакините посочиха пандемията като най-голямото предизвикателство пред себе си. От организационния комитет заявиха, че Китай и България са стратегически партньори, а представителят на Българския олимпийски комитет и председател на федерацията по биатлон Екатерина Дафовска каза, че страната очаква 20 квоти за Пекин 2022.

Наскоро САЩ, Канада и Великобритания обявиха дипломатически бойкот на игрите заради обвинения срещу Китай в нарушаване на правата на малцинствени групи. Китай отвърна, че не се притеснява и че това са манипулации.

"Зимните олимпийски игри в Пекин са грандиозно събитие за всички спортисти, а не са сцена за политически манипулации. Политизирането на спорта противоречи на олимпийския дух и тенденцията на солидарност и сътрудничество на международната общност. На 2 декември Общото събрание на ООН прие с консенсус Резолюцията относно олимпийското примирие на зимните олимпийски игри в Пекин, а резолюцията е съвместно предложена от 173 държави. МОК и олимпийските комитети на много страни, включително и на България, изразиха твърдата си позиция срещу политизирането на спорта и подкрепата си за олимпиадата в Пекин. Това показва, че политизирането на спорта е непопулярно и обречено на провал", каза Дун Сяодзюн.

Той изтъкна, че "всички стадиони използват 100% зелена електроенергия - вятърна и слънчева, което е за първи път в историята на олимпийските игри". "Четирите спортни зали, в които ще се провеждат дисциплините върху лед, използват най-екологичната технология за неговото производство, а въглеродните емисии се доближават до нула. Всички постоянни обекти са проектирани за дългосрочна устойчива употреба. Освен това Китай ще проявява нулева толерантност към употребата на допинг, за да се осигури справедливостта на игрите."

Китайският посланик допълни, че предстои "прекрасна олимпиада". "Както се казва в тематичния слоган на игрите "Заедно за споделено бъдеще", това спортно събитие предоставя важна платформа за спортистите от цял свят с различен цвят на кожата, раса и вярвания да се съберат заедно, за да се състезават честно и да споделят своите истории и мечти, което не само ще вдъхнови всеки обикновен човек, но също ще и засили солидарност на цялата международна общност."

Дун Сяодзюн каза още, че следващата година е Годината на тигъра, който е символ на сила и смелост, и пожела същото на спортистите.

От организационния комитет отчитат увеличаващ се интерес на китайците към зимните спортове. Беше даден пример с това, че повече десетгодишни деца се насочват към хокея.

В края на събитието учители и ученици от института "Конфуций" в София и Велико Търново и китайски студенти и граждани в България отправиха поздрави чрез видеоизпълнения.

Дневник