Провеждане на световно първенство на две години ще донесе допълнителни приходи от 3.3 милиарда паунда, показва доклад на Световната футболна федерация (ФИФА). На делегатите на организацията е обяснено, че финансовото въздействие ще бъде много голямо.

Прогнозите са, че приходите ще скочат от 5.3 млрд. паунда (6.2 млрд. евро) за световното първенство през 2030 г. с 48 отбора, на 8.6 милиарда паунда за четиригодишен цикъл с две световни първенства.

На среща на ФИФА е било обяснено, че това ще донесе и допълнителни средства на всички национални федерации. Те са изчислени на около 12.1 млн. паунда (14 млн. евро).

Идеята на ФИФА за провеждане на световното първенство на всеки две години предизвика широко обсъждане. УЕФА и конфедерацията на Южна Америка се противопоставят. Президентът на организацията Джани Инфантино обаче изрази вяра, че има мажоритарна подкрепа.

"Ако утре отидем на конгрес на ФИФА мога да кажа, че голяма част от страните ще гласуват за световно на две години. Ние гледаме как да направим футбола по-добър и как да подобрим целия календар. Продължаваме да водим диалог с всички страни и да анализираме ситуацията", коментира Инфантино.

Дневник