Министърът на енергетиката Александър Николов даде знак, че финансирането на футболния "Берое" през намиращото се в тежко състояние "ТЕЦ Марица-изток 2" ще спре. Той посочи, че стъпките, предприети от Българския енергиен холдинг (БЕХ) за премахване на този разход, ще бъдат следвани.

"Много дълго време, много дълго време "ТЕЦ 2" беше използван за субсидиране на футболен клуб. Доколкото ми е известно, последните подобни инициативи са се случвали преди около 30 години. Доста футболни клубове минаха през това да намират съвсем нормални търговски решения за функционирането си. Няма каквато и да е причина, нито каквато и да е пазарна или финансова логика едно от дружествата в най-тежко финансово състояние да подпомага спортен, футболен или какъвто и да е друг тип социална дейност, когато финансовите му резултати не го позволяват", каза Николов.

Темата за ролята на "ТЕЦ Марица-изток 2" в "Берое" беше поставена за обсъждане в средата на юни от служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

"Индиректно към нас и към екипа достигнаха слухове, че това нещо ще доведе до сериозно сътресение от социален характер в конкретния град. Бих искал да кажа, че българското население не е длъжно да прави подобен тип разходи, под формата на което и да е енергийно дружество под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ)", каза Николов.

От септември 2011 г. "Берое" е собственост на държавното "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД. След това отборът имаше силни години, като спечели купата и суперкупата през 2013 г., през 2015 г. стана втори в А група, а на следващия сезон завърши трети.

Този сезон след 19 кръга "Берое" е седми с 25 точки.

Дневник