Акциите на футболния "Берое" вече се продават, обяви ръководството на клуба в съобщение в сайта си. Ходът идва като продължение след решението за оттегляне на държавното дружество ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД, което е собственик на клуба от 2011 г.

"В съответствие с политиката на правителството за оптимизиране на разходите на държавните енергийни дружества, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД обявява за продажба 100% от акциите на "Професионален футболен клуб Берое - Стара Загора" ЕАД", се казва в съобщението.

В него се уточнява, че за централата е несвойствено да бъде собственик на "Берое" "особено в контекста на дълбоката криза с енергийните цени, която налага необходимост от по-ефективно управление на компаниите в системата".

Посочва се, че "бъдещите инвеститори във футболния клуб ще бъдат класирани според най-високата цена, предложена от тях". Желаещите имат срок до 9 януари 2022 г. да изпратят предложенията си.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че действията на Министерството на енергетиката създават опасност за бъдещето на клуба. Той призова на клуба да бъдат дадени два-три месеца, за да могат местният бизнес и привържениците да потърсят решение.

"Ние не сме против това, че ще се смени собствеността. Държавата е решила, че ТЕЦ 2 не може да издържа "Берое" - няма никакъв проблем в това. Проблемът е, че това се прави с вчерашна дата (22 декември).Това означава, че няма никакво време нов собственик да поеме отбора. За да влезе нов собственик, е нужен поне месец, за да се направи финансов одит, да се види какво е състоянието и има някои процедури, които трябва да се случат, за да се прехвърлят акциите", заяви Тодоров, цитиран от "Дспорт".

"През тези месец-два футболистите няма да получат заплати, тъй като от вчера има забрана да се превеждат пари и да се разплащат каквито и да било сметки от "Берое". След като не получат заплати за декември, те имат право веднага да разтрогнат този договор и съответно отборът ще се разбяга и ще се разпадне", добави той.

"Не вярвам някой да извади 5.8 милиона лева за акциите. Ще търсим вариант за покупка на символична цена. Очаквам това да е следващата крачка. Призовавам всички беройци да са единни, да намерим решение да излезем от тази ситуация, както винаги сме го правили. Нека призовем и министъра да не прави прибързани ходове, с които само ще навреди", каза още Тодоров.

Дневник

ира предложения за акциите на "Берое" до 9 януари 2022 г.