За никого не е тайна, че последното десетилетие в българския футбол е белязано от тоталната доминация на Лудогорец (Разград). Макар Купата на страната да можем да определим като „ничия земя“, то определено Ефбет лига се развива по вкуса на разградчани, които показват превъзходен футбол.

Основният конкурент на зелените в последните години е отборът на ЦСКА-София. С предстоящ помежду им мач след само броени дни, дали ЦСКА-София ще успее да постигне победата и да завоюва първото място в първенството? Очертава се изключителен сблъсък в София, който всеки истински фен на футбола трябва да гледа на живо.

Какво се случи в последните години?

Хегемонията на Лудогорец (Разград) в българския футбол започна през сезон 2011/2012. Разградчани прекарваха първата си година във върха на професионалния ни футбол, но съумяха да спечелят както Купата на страната след като се наложиха с 2:1 над Локомотив (Пловдив), така и първенството след инфарктна победа с 1:0 над прекия си конкурент ЦСКА.

Следващите 9 сезона първенството мина под абсолютния диктат на „Орлите“, които, макар и в няколко сезона да бяха на косъм от това да изгубят шампионското си място, в крайна сметка съумяха да спечелят 10та си шампионска титла през изминалия сезон, който пък се оказа един от най-доминиращите за Лудогорец. В него отборът на ЦСКА-София разочарова с представянето си и не успя да се класира дори на второ място. То бе отредено за Локомотив (Пловдив), докато Лудогорец отново се озова на върха в крайното класиране с цели 12 точки аванс.

Може ли ЦСКА-София да зимува на върха?

Отговорът е „ДА“. Но за да зимуват като шампиони момчетата на Стойчо Младенов трябва да изковат 2 победи в следващите си 2 мача. Повечето отбори в първенството изиграха двубоите си и излязоха почивка, но пред отбора на ЦСКА-София се открива прекрасна възможност. Отменените мачове с Арда (Кърджали) и Локомотив (София) минават в графата „задължителни победи“ за Армейците и Стойчо Младенов ще търси именно пълния актив от 6 точки от двата двубоя.

ЦСКА-София има добри спомени от мачове си с Арда, като в последните 9 мача отборът има записани 6 победи и 3 равенства. Домакините от Кърджали нямат нито една победа в актива си срещу ЦСКА-София. Ако искат да запазят шанса за споделено първо място в родното първенство с Лудогорец, то футболистите на Стойчо Младенов трябва задължително да вземат трите точки от своя противник.

В случай, че трите точки от този двубой се озоват в актива на ЦСКА-София, то ръкавицата към разградчани ще бъде хвърлена и двата отбора ще се впуснат в люта битка на стадион „Българска армия“ на 20 декември. При победа ЦСКА-София ще изравни точковия актив на своя противник и ще сподели първото място в първенството преди подновяването на битката през февруари.

Исторически погледнато, отборът на Лудогорец се превърна в истинска напаст за ЦСКА-София и от последните 10 изиграни срещи балансът е 3 победи за Лудогорец, 2 за ЦСКА-София и 5 равенства. Девет шампионатни мача са изиграни до момента на „Българска армия“ като 6 са завършили с равенство, а 3 са спечелени от Лудогорец.

Задачата за ЦСКА-София изглежда наистина трудна, но дали отборът ще успее да строши каръка срещу гостите от Разград ще разберем в понеделник на „Българска армия“!

 

wearebettors