Българските отбори нямат място сред големите в Европа, защото само им пречат да играят футбол. Това заяви треньорът на "Левски" Станимир Стоилов в интервю за сайта на тръста "Синя България".

Думите му дойдоха в контекста на мнението му, че страната изостава много от другите държави. "Има огромна бездна между големия европейски футбол и българския футбол. Базите и стадионите ни са като в Европа отпреди 50 години. Оттам следва и спортно-техническата бездна".

Стоилов отново говори за това, че е заварил липса на професионализъм на всички нива в клуба и постави въпроса за изграждането на стратегия. Мнението му е, че привържениците могат да осигуряват около 30% от бюджета на "Левски".

"Приходът, който "Левски" генерира, в никакъв случай не е достатъчен. Това е сума за преживяване. Ангажимент на всички в клуба е отново да запалим искрата, да започнем да функционираме, да намираме нови спонсори, да държим феновете в час със събитията, а те да идват на стадиона, заради добрите ни игри. Да продаваме играчи и евентуално да стигаме до евротурнирите. Трябва да направим футбола в "Левски" футболен бизнес, а не просто футбол, в който някой излива едни пари, които отиват в канала, защото не се постигат никакви резултати", добави треньорът.

Стоилов остава убеден и че верният път за "Левски" е учредяване на сдружение на левскарите, което да държи всички акции и да ръководи клуба. Първите стъпки бяха направени с опознавателна среща и обсъждане.

"В България първата дума, която кажеш за нещо, е "А, това няма как да стане". С убеждение, с работа ще опитаме. Да, може и да не се получи заради недоверието към всичко, което се случва у нас, но ние сме длъжни да пробваме. Трябва да направим така, че да вървим от 20 000 (членове) нагоре, а не надолу. Ако трябва, ще тропаме на вратата на всеки член, за да го запалим по идеята и да го задържим", каза Стоилов.

Дневник