Доминик Парис спечели спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини в италианския курорт Бормио. Представителят на домакините беше най-бърз на пистата "Стелвио", като завърши за 1:54.63 минути.

Парис затвърди традиционно доброто си представяне в Бормио и спечели за шести път спускането на "Стелвио" (2012, 2017, 2018, 2019 - два пъти). Италианецът има една победа в Бормио и в Супер-Г.

Победата е 20-а за него в Световната купа и 16-а в дисциплината спускане. Италианецът не беше печелил от януари, когато триумфира в Гармиш-Партенкирхен.

Втори зад Парис завърши лидерът за Големия кристален глобус Марко Одермат, изостанал на 24 стотни. Трети се нареди друг швейцарец - Нилс Хинтерман. Александър Аамод Килде беше едва шести, а Беат Фойц не завърши след падане.

Парис поведе за малката купа в спускането с 227 точки, като има 10 повече от Матиас Майер. За Големия кристален глобус Одермат води със 713 точки, докато вторият Майер има 427, трети е Килде с 369.

Спускането в Бормио беше последно за 2021 г., преди на 29 и 30 декември да се проведат два старта в Супер-Г.

По същото време в Лиенц се проведе първият от два поредни гигантски слалома при дамите. Победителка стана Теса Уорли. Французойката взе своя 15-и успех в Световната купа, като всички са именно в гигантския слалом.

На пистата "Шлосберг" тя изпревари с 30 стотни Петра Влъхова, а трета се нареди шведката Сара Хектор. Американката Микаела Шифрин не взе участие.

Шифрин е лидер и в дисциплината, и за Големия кристален глобус. В генералното класиране американката има 750 точки, докато втората София Годжа е с 657.

Дневник