Китайските власти забраниха на футболистите да си правят татуировки, съобщава "Скай спортс". Целта на ограничението е играчите "да дават добър пример за обществото".

Националите на страната, които вече имат татуировки, ще трябва да ги премахнат или да ги покриват.

Генералната администрация на спорта в Китай публикува текст, в който се казва, че местната футболна федерация трябва да подготви правилник с изисквания към футболистите в националния отбор. Играчите трябва "изцяло да представят положителния дух на китайските футболисти и да са добър пример за обществото".

"На футболистите в националния отбор и в младежкия отбор до 23 години се забранява строго да си правят нови татуировки, а тези, които вече имат, се насърчават да ги махнат. Ако има специални обстоятелства, договорени с отбора, играчите трябва да покриват татуировките си по време на тренировки и мачове", се казва в текста.

В него се посочва още, че националните отбори трябва да организират "идеологически и политически образователни дейности", които да "заздравят патриотичното образование" сред футболистите.

Китай е участвал само веднъж на световни финали - през 2002 г. Страната е на път да пропусне и световното в Катар след година. Преди пет години Китай обяви план за превръщането си в суперсила във футбола до 2050 г.

Дневник