Надежда за връщане към нормалното: това ще опита да предложи спортът през 2022 г.

Новата година е пълна с вълнуващи спортни състезания. Очаква се тя да започне под знака на влиянието на COVID-19, като вирусът продължава да създава предизвикателства по света.

Двете събития, които се чакат с най-голям интерес, са зимните олимпийски игри в Пекин и световното първенство по футбол в Катар.

Сезонът на големите спортни събития започва във втория ден на януари с рали "Дакар" (2-14 януари). За трета година състезанието ще се проведе в Саудитска Арабия.

Само дни по-късно започва и Купата на африканските нации (9 януари - 6 февруари). Най-големият футболен турнир на Африка трябваше да се проведе по план миналото лято, но беше отложен. Домакин е Камерун, а за втори път турнирът ще бъде с 24 отбора.

В средата на месеца започва и Australian Open (17-30 януари). Турнирът ще се проведе и при нови изисквания, а именно участниците да са ваксинирани.

За разлика от предходни години февруари е по-беден като брой спортни събития, но като значимост е много пред останалите месеци заради зимните олимпийски игри в Пекин (4-20 февруари). За втори пореден път зимните игри ще се проведат в Азия след Пьонгчанг 2018. Пекин ще стане първият град, който е бил домакин на летни и зимни игри.

Разликата от шест месеца между игрите в Токио и тези в Пекин е най-малката между летни и зимни от 1992 г., когато за последно те бяха в една година - Албервил и Барселона.

На 20 март започва сезонът във Формула 1, който трябва да включва рекордните 23 старта и да продължи до 20 ноември. Също така през март традиционно европейските турнири по футбол навлизат в своята решителна фаза.

Месец май ще даде отговор на въпроса ще бъде ли спрян "Лудогорец" по пътя към 11-а титла в българското футболно първенство. Също така ще стана ясни шампионите в другите шампионати в Европа, а тогава са и финaлите на Лига Европа (22 май), Лигата на конференциите (25 май) и Шампионската лига (28 май).

На 16 май започва "Ролан Гарос", който ще продължи до 5 юни. За разлика от 2021 г. лятото няма да бъде толкова богато на спортни събития, но сред големите са "Уимбълдън" (27 юни - 10 юли) и Тур дьо Франс (1-24 юли).

В началото на юни българският национален отбор по футбол ще има своеобразен маратон с четири мача в Лигата на нациите. Първият е домакинството на Северна Македония.

Юни ще отбележи завръщането на Лигата на нациите по волейбол в "Арена Армеец". Тогава мъжкият отбор на България ще приеме още седем отбора, сред които Полша и Бразилия.

В края на лятото е и US Open (29 август - 11 септември).

През годината са и световните първенства по волейбол - за мъже от 26 август до 11 септември в Русия, а за жени - 23 септември до 15 октомври в Нидерландия и Полша.

Подобаващ финал на 2022 г. ще сложи световното първенство по футбол (21 ноември - 18 декември). За пръв път то ще се проведе в Близкия Изток, като домакин е Катар. Също така за пръв път световното няма да е и през лятото, когато е почивката в клубните първенства. Това ще направи умората важен фактор в турнира, наравно с времето в Катар, където температурата през декември е над 30 градуса.

Дневник