"Манчестър сити" победи "Арсенал" в първия мач във Висшата лига за 2022 г., надделявайки трудно с 2:1 като гост. Тимът на Пеп Гуардиола постигна 11-и пореден успех в шампионата, въпреки че в по-голямата част от срещата беше надигран.

"Арсенал" направи най-силния си мач от началото на сезона, водеше след първата част, но игра с човек по-малко повече от 30 минути на "Емиратс".

Букайо Сака откри в 31-ата минута, но Рияд Марез изравни от дузпа в 57-ата. Победният гол за "Сити" вкара Родриго в третата минута на добавеното време, наказвайки много груба грешка на защитата на домакините.

С 11-ата си поредна победа "Сити" има 53 точки, с 11 повече от втория "Челси" и 12 от третия "Ливърпул". В неделя предстои именно мач между сини и червени в Лондон.

"Артилеристите" бяха без мениджъра си Микел Артета, който изгледа срещата от дома си заради COVID-19. Въпреки отсъствието му "Арсенал" започна много добре срещата и още в 12-ата минута създаде суматоха в полето на шампионите. Мартин Йодегорд падна в наказателното поле след контакт с вратаря Едерсон. Повторенията обаче показаха, че бразилецът играе с топката преди да повали норвежеца и дузпа нямаше.

Постепенно "Сити" пое контрол над играта, но с атаките си трудно караше домакините да грешат. Защитата в червено-бяло действаше компактно и не оставяше празни пространства. В 19-ата минута Де Бройне опита изстрел, но той премина встрани от целта.

В 31-ата минута "Арсенал" успя да открие резултата. Мартинели напредна отляво и намери в наказателното поле Сака, който изпревари бранител в синьо, а ударът му с левия крак попадна в целта - 1:0.

До края на първата част "Арсенал" имаше два отлични шанса за нов гол. И двата пъти Мартинели стреля, но ударите му не намериха целта. За "Сити" един опит направи и Рубен Диаш.

След паузата "Сити" продължи да контролира топката, а "Арсенал" разчиташе на много скорост в атака. Въпреки това в 54-ата минута защитата на "артилеристите" се пропука.

Бернардо Силва влезе на скорост в наказателното поле и падна след контакт с Гранит Джака. След дълги прегледи на ситуацията, включително и от главния съдия Стюърт Атуел "Сити" получи дузпа. Зад топката застана Рияд Марез, който успя да изравни.

Само минута след изравнителния гол "Арсенал" отново можеше да поведе. Лапорт опита да върне топката с глава на Едерсон, но вместо това го прехвърли. Точно пред голлинията обаче Нейтън Аке изчисти, а опитът за добавка на Мартинели беше неточен, срещайки гредата.

Веднага след тази ситуация "Арсенал" остана и с човек по-малко. Габриел Магаляеш фаулира Габриел Жезуш в средата на терена, за което получи и втори жълт картон. Първото предупреждение за бразилеца пък беше за споровете около дузпата.

Защитата в черно-бяло не успя да издържи до самия край и получи гол в третата минута на добвеното време. Тогава Родриго вкара след грешка на "артилеристите".

Дневник