Челси" и "Ливърпул" завършиха 2:2 в дербито от 21-ия кръг на Висшата лига в мач, който предложи изключително зрелище. Сблъсъкът на "Стамфорд бридж" обаче облагодетелства лидера "Манчестър сити", който остава далеч напред в класирането.

"Ливърпул" поведе с 2:0 с попадения на Садио Мане в 9-ата и Мохамед Салах в 26-ата минута. Още до почивката обаче "Челси" реагира като вкара чрез Матео Ковачич в 42-ата минута и Кристиян Пулишич в добавеното време.

"Челси" е втори в таблицата с 43 точки, на десет за "Сити", докато "Ливърпул" има една по-малко и е трети. Червените обаче са с 20 изиграни срещи.

За "Ливърпул" това е трети пореден двубой без победа, а "Челси" записа второ равенство поред.


И двата отбора имаха много проблеми с контузени и болни. Извън състава на "Челси" беше оставен Ромелу Лукаку заради медийни изяви. "Ливърпул" пък не можеше да разчита на Алисон, Фирмино и Жоел Матип, както и на мениджъра си Юрген Клоп - всички с COVID-19.

Първата част на "Стамфорд бридж" предложи изключително зрелище още от началния сигнал. Секунди след старта Садио Мане удари с лакът Сесар Апиликуета при въздушно единоборство. За него сенегалецът получи жълт картон.

В седмата минута пред "Челси" се откри първият добър шанс, при който Пулишич получи топката след лошо изчистване на Александър-Арнолд, но си поведе дълго и вратарят спаси. Малко по-късно "Ливърпул" стигна до първия си шут, отразен от стража на сините.

В 9-ата минута домакините сгрешиха грубо и "Ливърпул" се възползва, за да открие.

Тревър Чалоба не успя да изчисти с глава, Мане открадна топката и без големи проблеми вкара във вратата - 1:0. За сенегалеца това беше и първи гол от 20 ноември.

Попадението разстрои играта на "Челси" и "Ливърпул" направи много силен период. Червените действаха отлично на контраатака, постоянно стигаха до положения в полето на сините и в 26-ата минута вкараха втори гол.


Защитата на "Челси" пропусна рязък старт на Салах той влезе в наказателното поле и реалзиира в близкия ъгъл на Менди, за да удвои.

Постепенно "Челси" започна да играе още по-агресивно, опита по този начин да затрудни гостите и да овладее средата на терена, но нямаше същата енергия, както в началото на мача. Едва в последните пет минути от редовното време футболистите на Тухел притиснаха червените.

В 42-ата минута след корнер топката беше избита, попадна в Ковачич, а той с изключителен удар я изпрати в мрежата.


Импулсът беше използван от сините и в първата минута на добавеното време те изравниха. Бърза атака завърши с подаване от Нголо Канте към Пулишич, а американецът реализира с изстрел с левия крак. Само две минути след това с пропуск се отчете и Маунт.

След почивката "Челси" задържаше по-често топката, но добрите шансове бяха за гостите. Два пъти вратарят Менди спаси опасни изстрели на Салах и Мане, докато "Челси" отговори с положение на Пулишич, отразено от стража на червените.

Второто полувреме имаше по-малко чисти положения, но в заключителните минути "Челси" остави впечатление, че търси по-активно победата. Натискът на сините обаче не даде резултат.

Само в края "Ливърпул" стигна до няколко статични положения, но не и до точен удар.
 

Дневник