Австралия анулира визата на Новак Джокович за влизане в страната, съобщиха местните власти. Това се случи, след като сръбският тенисист прекара повече от 8 часа на летището в Мелбърн, където беше установен проблем с неговата виза.

По всяка вероятност анулирането на визата означава, че Джокович няма да играе на Откритото първенство на Австралия. Турнирът ще се проведе между 17 и 30 януари.

Местните медии първоначално съобщиха, че екипът на Джокович е допуснал грешка при подаване на документите за виза. След това стана ясно, че проблемът с визата на Джокович е, че тя не включва влизане в страната без ваксина и с медицинско изключение.

Преди ден той получи зелена светлина да участва на Australian Open след медицинско изключение, с което организаторите му разрешиха да играе в Мелбърн без изискване за ваксина.

По информация на "Ройтерс" Джокович е бил уведомен от граничните власти в Мелбърн, че визата му се анулира и той трябва да бъде депортиран от страната. Адвокатите на тенисиста обаче вероятно ще обжалват, а той самият е подал молба, за да предотврати депортирането си.

Хронологията

Джокович е кацнал в Мелбърн около 23.30 ч. местно време на 5 януари, но към този момент продължава да не бъде допускан от граничните власти. Изданията Age и Herald Sun обявиха, че сръбският тенисист има проблеми с визата.

Екипът на Джокович е подал документи за грешен вид виза.

Граничните власти са се свързали с администрацията на щата с въпрос дали те ще признаят неговата молба, независимо че е объркана. Спортният министър на щата Джала Пулфорд не потвърди причината, но направи коментар.

"Няма да предоставим на Новак Джокович индивидуална помощ за кандидатстване за виза за участие в Откритото първенство на Австралия", коментира министърът.

В последните часове премиерът на щата Виктория, където се играе турнирът, Скот Морисън е подложен на големи критики, за изключението направено към Джокович.

Все още не е ясно кога граничните власти ще допуснат тенисиста в страната. По-рано беше уточнено, че още с кацането на Джокович в Австралия ще бъдат проверено детайлно документите му за медицинско изключение от ваксинация. Изданията в Австралия уточняват, че проблемът с визата на Джокович е, че тя не включва влизане в страната без ваксина и с медицинско изключение.

"Той няма да бъде третиран различно от другите хора. Така че, ако има нещо нередно, ще го изпратим у дома", каза премиерът Скот Морисън.

Дневник