Роднините на сръбския тенисист Новак Джокович дадоха в четвъртък емоционална пресконференция в Белград, пълна с националистически лозунги и лъжи, които след това баща му Сърджан повтори пред стотици събрали се пред парламента. Той си позволи и да нарече австралийския премиер "говедо" и сравни сина си с Исус Христос, който като него "беше разпнат и изтърпя много неща, но все още е сред нас, Новак също е разпнат".

Едно от неверните твърдения, повтаряни и от държавни лидери на Сърбия, е, че Джокович бил държан пленен в затвор и не го пускат да си тръгне.

Вътрешният министър Карен Андрюс каза днес: "Джокович не е държан в плен в Австралия. Той е свободен да напусне страната по всяко време, ако пожелае, и граничните служби ще уредят това."

Докато журналисти се опитват да разберат какво точно се е случило с визата при пристигането на тенисиста в страната, брат му Джордже разкри важна подробност:

"Новак и екипът му никога не са разговаряли с австралийското федерално правителство. Единственият начин, по който е получил виза, е като комуникира с Tennis Australia (организаторите на турнира в Мелбърн) и Австралийската тенис федерация. Те имат партньорско споразумение с федералното правителство за изключенията за турнира. Така че има три начина да се влезе в Австралия с такива изключения, Новак не е кандидатствал, екипът му не е кандидатствал, а това е поискано от Tennis Australia."

Медии в Австралия вече разказаха, че преди повече от месец здравното министерство на страната изрично е предупредило организаторите, че има затегнат режим за достъп от чужбина, според който дори преболедували през последните 6 месеца от COVID-19 ще влизат само след приключило ваксиниране. Какъв е статутът на сърбина и на какво основание му е дадено изключение, не се съобщава.

Правителството на щата Виктория, където се играе Australian Open, се дистанцира днес от случилото се, като заяви, че не е виждало кореспонденцията между организаторите от Tennis Australia и федералното правителство.

Визата на Джокович е анулирана и той е отведен в общежитие за чужденци с неговия проблем, очакващи решение на съда - ако обжалват - или депортиране. Адвокатите му оспорват основанието на граничните власти (те са подчинени на федералното правителство, имащо последната дума и за визите) да не признаят здравните документи, на базата на които е получил изключение и виза. Заседанието е отложено за понеделник, а процедурата може да продължи седмици.

Близките му в Сърбия обаче видяха зад всичко това някакъв огромен заговор.

"Те държат нашия Новак, нашата гордост, в плен. Новак е Сърбия и Сърбия е Новак! Те тъпчат Новак и по този начин газят Сърбия и сръбския народ", каза баща му Сърджан. Лидерът на тази далечна страна Австралия, Скот Морисън, чието име казва всичко на сръбски, дръзна да нападне Новак и да го изгони, преди да е влязъл в страната. Искаха да го подценят, да го повалят на колене и не само него, но и нашата страна, нашата прекрасна Сърбия!"

В Австралия вътрешното министерство потвърди, че разследва начина, по който е дадено изключение от карантинните правила за други двама състезатели от турнира.

Сърджан Новак продължи с неверните твърдения в Белград:

"Изведнъж казват, Новак, Балканеца, получил специално изключение. Срамота! Не само Новак, но и още 26 тенисисти са получили същото като Новак! Новак и екипът му имат същите документи като тези 25 играчи, които са дошли без проблеми. Искат да унижат и смачкат Новак. Можеха да му кажат "Не идвай, няма да те пуснем в страната" и всичко щеше да е чудесно, ОК! Но, не! Искаха да го унижат и го държат в затвор, не е задържан - в затвор е. Взели са всичките му неща, дори портфейла му, оставили са му само телефона. Не може да се преоблече, не може да се измие, той е в затвор!"

Брат му Джордже настоява, че не е нарушен нито един закон или правило на федералното правителство през последния месец на комуникация с Tennis Australia и тенис асоциацията на страната. Приложил бил всички изисквания от ноември и има същите документи като останалите. "Подложиха го на унижение, което може да се нарече дипломатическа обида, когато става дума за най-добрият атлет на нашето време, който е дипломат на Сърбия", добави той.

След това той започна да твърди, че всичко било, за да се попречи на Новак Джокович да играе и да спечели още една титла, с която да постави рекорд като най-добрия тенисист на всички времена.

Баща му говори на митинг пред Скупщината в Белград, където продължи да твърди, че опитвали да поставят на колене сина му, което никога нямало да се случи, защото "никога няма да успеят да повалят Сърбия на колене".

"Никога не сме нападнали никого, само сме се защитавали. И Новак се защитава сега, братя и сестри, гордият Новак! Нашето сърце! Нашата душа! Нашата гордост! За спасението, за спасението на сръбския народ, за спасението на целия свободен свят! Да живее!", завърши Сърджан Джокович сред аплодисменти и освирквания и дюдюкания срещу Австралия.

Всъщност от години Новак Джокович живее в Монако, за да са възползва от данъчния режим там.

Дневник