Григор Димитров отпадна в полуфиналната фаза на турнира в Мелбърн след загуба от американеца Максим Креси - 5:7, 6:7 (9). Българският тенисист беше спрян от 112-ия в световната ранглиста на крачка преди финала в АТП 250 надпреварата.

Двубоят в Австралия продължи 2 часа и 2 минути.

Поражението лиши Димитров от шанса да играе на първия си финал от 2018 г. Срещу себе си българинът имаше вдъхновен тенисист, който игра на високо ниво и разчиташе на отличен сервис. Димитров показа обичайното си ниво единствено в края на втората част.

Американецът, който е на 24 г., ще играе във финал на ниво АТП за пръв път в кариерата си. В него Креси може да срещне Рафаел Надал, който във втория полуфинал играе с 95-ия в света Емил Русувуори от Финландия.

Креси продължи впечатляващия си път в турнира, тръгвайки от квалификациите. Преди Димитров американецът отстрани втория в схемата Райли Опелка от САЩ, както и Хайме Мунар от Испания.

В двубоя имаше само един пробив, който беше реализиран от Креси в края на първата част. Той проби Димитров в 12-ия гейм, възползвайки се от грешки на българина.

Играта на Креси се крепеше на много силния му сервис, който му носеше предимство, а Димитров имаше големи проблеми с това до средата на втория гейм. След това разиграванията станаха много по-оспорвани, а 11-ият гейм на втория сет беше маратонски, продължил близо 12 минути.

В него Димитров пропусна четири шанса за пробив. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който българина пропусна три сетбола при 6:3 в своя полза. Креси обаче някак се спаси и взе решителната част, с което и срещата.

Дневник