Футболният "Берое" е струвал на държавното ТЕЦ "Марица изток 2" над 53.395 млн. лева. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по време на парламентарния контрол след въпроси от трима депутати, сред които и Атанас Михнев от "Продължаваме промяната".

Михнев се появи в залата с фланелка, шал и маска на "Берое". Той заяви, че клубът не е бил подготвен за решението за спиране на държавното финансиране. Депутатът попита дали е възможно клубът да бъде продаден за 1 лев, а не за обявените 5.4 млн. лева, както и дали може издръжката да продължи за още два-три месеца, ако не се намери веднага решение за спасението му.

"Знаем, че загубите са колосални и че са необходими промени. Надяваме се клубът да бъде продаден за 1 лев, за да се осигури съществуването му", каза Михнев.

В отговора си Николов изтъкна отново, че още през лятото е дошло предупреждение, че състоянието на ТЕЦ "Марица изток 2" е много лошо и че няма никаква логика финансирането на "Берое" да продължава. И добави, че дружеството е собственост на Българския енергиен холдинг и министерството няма пряко отношение.

""Надявам се, че на всички е ясно, че периодът на единовластие е отминал. Като министър не съм готов да посрещна опашка от футболни клубове, било то от София, Стара Загора или който и да е град. Като фен ви моля, бъдете внимателни и не забравяйте кой постави футболния клуб под политическа зависимост. И ако тези спасители са същите хора, моля ви, останете внимателни и занапред", каза Николов.

"В периода на управление на Професионален футболен клуб "Берое" от страна на ТЕЦ "Марица изток 2", натрупаните задължения на клуба са в размер на 53.395 млн. лева. Това се случило от 2011 г. досега. За същия период дружеството ТЕЦ "Марица изток 2", което е дало тези над 53 млн. лева на футболния клуб, е натрупало задължения към Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер на 1.286 млрд. лева", посочи Николов.

"Дружество със задължения, натрупани в рамките на десет години от над 1.285 милиарда, е дало над 50 милиона лева, докато самото то не успява да покрие оперативните си разходи, разходите си за функциониране, поддържане на работна заплата и т.н.", каза министърът и посочи, че в ТЕЦ "Марица изток 2" работят 2300 човека, а в "Мини Марица Изток 2" - още 6900 души.

"Берое" беше обявен за продажба, като предложения се събират до 9 януари.

Дневник