Виктория Томова е само на една победа от влизане в основната схема на Australian Open. Българската тенисистка постигна втори пореден успех в квалификациите за първия турнир от Големия шлем за сезона (17 - 30 януари).

Томова, която е 119-а в световната ранглиста, победи Кейти Суон (№246) от Великобритания с 6:0, 7:5 за час и 31 минути.

Българката беше много убедителна в първата част, която взе за само 30 минути. Тя три пъти проби Суон и в същото време не ѝ даде нито точка за връщане на пробива. Вторият сет беше много по-оспорван, като започна с пробив за британката, преди двете да си разменят още три в средата на сета. В последния, 12-и гейм Томова отново взе подаването на съперничката си, за да затвори и мача.

В третия кръг на квалификациите Томова ще има за съперник румънката Ирина Мария Бара (№136). Тя надви сънародничката си Александра Игнатик, която е 211-а в света, с 5:7, 6:1, 6:4.

Българката е пета в схемата на пресявките и преследва второ участие в основната схема на Australian Open, където влезе през 2018 г., но загуби още в първи кръг. В последните две години Томова отпадаше във втория кръг на квалификациите.

В същото време Димитър Кузманов отпадна във втория кръг на пресявките. Българинът отстъпи пред намиращия се на 50 места зад него в ранглистата Тобиас Камке - 5:7, 4:6.

Дневник