Бившият нападател на националния отбор Димитър Бербатов заяви, че екипът му е внесъл в Българския футболен съюз (БФС) подписите на 280 клуба, искащи конгресът на 18 март да бъде изборен.

"До тази подписка се стигна след умишленото "миниране" на решенията на конгреса през миналата есен. Тогава ръководството на БФС допусна умишлено сериозни нарушения на устава с цел да не се стигне до легитимни решения и старото ръководство да остане служебно на власт още няколко години", написа Бербатов във "Фейсбук".

В средата на октомври той беше основният съперник на дългогодишния президент на БФС Борислав Михайлов в извънредния конгрес. Тогава Михайлов беше обявен за победител, а от екипа на Бербатов оспориха с твърдението, че е трябвало да има балотаж.

"Събраните декларации са значително повече от внесените в БФС, което показва всеобщото желание за промяна. Сега Изпълнителният комитет на БФС трябва, както е по устав, да направи необходимото, за да организира и проведе конгреса на футболния съюз на 18 март 2022 г., точно както е описано в декларациите на клубовете. Любопитно ще бъде дали и този път ще се наложи намесата на съда и чрез него да бъдат спазени уставът и законът, или ръководството на футболната централа ще бъде коректно спрямо своите членове и безпрекословно ще спази волята им", продължи Бербатов.

Наскоро той обяви, че с екипа му са събрали над 300 декларации от клубове.

"Припомняме, че на последния конгрес умишлено и напълно незаконно делегатите на немалък брой клубове не бяха допуснати да участват. Появи се информации за заплахи и репресии от страна на зоналните и областните ръководители на БФС. Наложи се дори да бъде търсено съдействие от прокуратурата."

Бербатов отчита, че е "ясна е волята за промяна и все повече клубове я изразяват смело - с имената и лицата си". Призивът на екипа му е "БФС да изостави недемократичните практики от миналото и да позволи на своите членове свободно да изразяват волята си и да участват активно в създаването и управлението на футболния живот в България".

Дневник