По-бедните държави са отказали дарения за повече от 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 през декември, разпространявани от глобалната програма на ООН COVAX, главно заради кратката им остатъчна валидност, съобщи Ройтерс.

"Повече от 100 милиона бяха отхвърлени само през декември", каза Етлева Кадили, директор на отдела за доставки в агенцията на ООН УНИЦЕФ, пред депутатите в Европейския парламент.

Обикновено даренията от по-богатите държави идват към края на срока на валидност на ваксините, когато те преценят, че няма да могат да ги използват. СЗО многократно е критикувала по-развитите държави, че са твърде егоистични при споделянето на ваксините, забавяйки ваксинационните кампании в по-изостаналите държави, които сами не могат да си купят ваксини.

Като втора причина за отказ от ваксини УНИЦЕФ посочи искания от по-бедните страни за забавяне на доставките заради недостиг на хладилници и складове за съхраняването им.

В момента 681 милиона доставени дози ваксини срещу COVID-19 в момента стоят неизползвани в около 90 по-бедни държави по света, според благотворителната организация CARE. Повече от 30 държави, включително Демократична република Конго и Нигерия, са използвали по-малко от половината от дозите.

През есента най-богатите държави се споразумяха да осигурят достатъчно ваксини, така че до средата на 2022 г. 70% от пълнолетното население на планетата да бъде ваксинирано срещу COVID-19.

Дневник