Цялото ръководство на Българския спортен тотализатор (БСТ) се променя, обяви министърът на спорта Радостин Василев. Той каза, че след седмица ще съобщи и решението си за дружествата, стопанисващи големите спортни обекти - "Национална спортна база", "Академика" и "Сердика спортни имоти".

Освен това предприема преструктуриране и масово освобождаване на служители на министерството, някои от които ще бъдат предадени на компетентните органи.

По думите му в последните години в българския спорт е имало големи безобразия, имало е и порочни практики. "Разговарял съм с премиера и министъра на финансите по този въпрос имам пълен картбланш. Станал съм министър именно затова - да въведа ред в тази система", каза Василев.

"В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор (на тотото). Вече съм се договорил с тях, представили са ми част от документите. По първи мои анализи - изключително тежки проблеми в Българския спортен тотализатор", каза Василев.

Изпълнителният директор на БСТ Любомир Петров беше назначен на поста през февруари 2020 г. от бившия министър на спорта Красен Кралев. Тогава в ръководството на тотото влязоха още бившите футболисти на "Левски" Гошо Гинчев и Христо Йовов.

Василев даде пресконференция след срещата си с всички председатели на спортните федерации, на която с екипа му са представили начина на разпределяне на държавното финансиране.

"Повече пари по телефона с договорки с президенти на федерации няма да се раздават. Ако някой си мисли, че ще е както е било 12 години назад, се е заблудил", заяви министърът.

Той добави, че не се притеснява от евентуалния натиск от страна на представители на федерации и на дружества. "Мина времето, в което някой някого може да плаши. И скоро някои хора ще го разберат".

Изказването му дойде часове след острата реакция на председателя на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. Тя заяви, че се е почувствала обидена от Василев по време на срещата с всички останали представители на федерации.

Министърът отвърна, че разказът на Раева е неверен и може да го потвърди чрез запис от срещата. Посочи също, че тя си е тръгнала по време на обсъждането с федерациите.

Дневник