Австралия отново анулира визата на водача в световната ранглиста Новак Джокович. Това стана след решение на министъра по имиграционните въпроси Алекс Хоук.

Това означава, че сърбинът няма да играе на започващия в понеделник Australian Open, където държи рекордните девет титли.

Преди ден австралийският The Age съобщи, че екипът на Джокович е подготвен да обжалва при подобен сценарий.

Хоук обясни, че е взел решението, за да защити обществения интерес. Точката от закона, на която той се позовава, предвижда забрана за Джокович да влиза в Австралия в следващите три години. "Правителството на (Скот) Морисън е твърдо отдадено да защити границите на Австралия, особено във вдъзка с пандемията от COVID-19", заяви Хоук.

Според The Age тенисистът ще остане на свобода засега, но е призован за разговор с представители на имиграционните власти в събота. В момента правителството разговаря с адвокатите на Джокович. Местен съд ще проведе предварително изслушване в петък вечер (местно време), свързано с повторното анулиране на визата, съобщава "Ройтерс".

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън, каза в изявление, че австралийците са направили много саможертви по време на пандемията и затова правилно са очаквали резултатът от тези саможертви да бъде защитен.

"Това е, което министърът прави с действията си днес. Нашите силни гранични правила за защита запазиха сигурността на австралийците", посочи Морисън.

Джокович попадна в центъра на вниманието заради желанието си да влезе в Австралия, без да е ваксиниран. Той опита да играе в първия за сезона турнир от Големия шлем чрез медицинско изключение, като е посочил, че е преболедувал коронавируса през декември.

Визата му беше анулирана още с пристигането му в Австралия на 6 януари, когато сърбинът беше изпратен в хотел, използван като общежитие за задържане. Той оспори решението в съда и спечели заради процедурни нарушения.
 

Това му позволи да започне тренировки в Мелбърн с надеждата, че ще участва в Australian Open. В четвъртък жребият определи шампионът да се изправи в първия кръг срещу сънародника си Миомир Кецманович. След новия развой предстои промяна в схемата за турнира.

Успоредно с това Джокович призна, че е направил нарушения - най-напред е дал присъствено интервю, когато е знаел, че е заразен с коронавируса, а след това е подал неточна информация в декларацията на влизане в Австралия (нещо, което определи за човешка грешка на агента му).

Двама тенисисти, които също са били допуснати в Австралия с медицински изключения, вече са били депортирани, съобщава "Ей Би Си нюз". Имената им не се посочват. След началото на казуса "Джокович" беше съобщено, че страната ще напусне и чехкинята Рената Ворачова, която дори вече беше играла мачове в Мелбърн.

Дневник