Насер Ал-Атия с "Тойота" спечели рали "Дакар" за 2022 г. Катарският пилот доминираше напълно в тазгодишната надпревара, като водеше от пролога на 1 януари и не изпусна лидерската позиция до самия финал.

В крайното класиране Ал-Атия завършва с 27:46 минути аванс пред Себастиен Льоб, който пилотираше за "Продрайв". Катарецът отвори голям аванс след третия етап, което му позволи по-лесно да контролира надпреварата в следващите дни.

Трети в крайното класиране завършва представителят на домакините Язид Ал Раджи от "Овърдрайв Тойота".

В последния етап Ал-Атия караше внимателно и завърши едва 19-и, но петте минути, които загуби от Льоб, не се оказаха решаващи. Отсечката от 164 км до Джеда спечели съотборника на Ал-Атия - Хенк Латеган.

Победата е общо четвърта за Ал-Атия, който спечели през 2011, 2015 и 2019 г., когато състезанието се провеждаше в Южна Америка. Той го постигна с три различни производителя "Фолксваген", "Мини" и "Тойота". В последните две години, когато "Дакар" се пренесе в Саудитска Арабия катарецът завършваше втори зад бъгитата на "Мини" (Карлос Сайнц 2020 и Стефан Петерханзел 2021).

С четири победи Ал-Атия дели втората позиция за най-успешен пилот в историята на ралито заедно с Ари Ватанен. Едноличен №1 по победи е Стефан Петерханзел - 8.

По пътя към четвъртата му победа Ал-Атия взе три етапни успеха през 2022 г.

В категорията на автомобилите най-напред от електрическите бъгита на "Ауди" завърши Матиас Екстрьом - девети.

"Радвам се, че постигнахме целта си. Два пъти бяхме втори тук в Саудитска Арабия, но този път бяхме подготвени перфектно, имахме скорост и не допуснахме грешки", каза Ал-Атия и добави, че още след 10 дни започва да мисли за следващата година.

В категорията на мотоциклетите победата взе Сам Съндърланд с "Гас Гас". Британецът печели ралито за втори път след 2017 г., като той завърши с 3:27 минути пред Пабло Кинтания ("Хонда") и с близо 7 пред Матиас Валкнер (КТМ).
 

При камионите "Камаз" окупира първите четири позиции в тотална доминация от първия до последния етап. Дмитрий Сотников спечели за втора поредна година, а руската марка е начело за 14-и път в последните 16 години.

Във всички етапи победител беше камион на "Камаз".

Дневник