Полша поиска Европейската комисия да отложи събирането на глобите, наложени й за нарушения на независимостта на съдебната власт, заявявайки, че работи по отстраняване на проблема.

Ройтерс съобщи в петък, че правителството е изпратило в Брюксел писмо на 10 януари, с което моли да не се пристъпва към принудително събиране на глобите, наложени от Съда на ЕС.

В момента Варшава дължи 70 милиона евро за това, че не е спряла незабавно работата на дисциплинарната камара, която се занимава с наказанията на магистратите, както й беше наредено от Съда на ЕС през лятото, а в края на октомври наложи глоба от 1 млн. евро дневно за неизпълняване на съдебната заповед.

Писмото е най-новото развитие на случая, една от многото битки между управляващата в Полша националистическа, евроскептична партия "Право и справедливост" за отклонения от върховенството на правото и разделението на властите.

Писмото, което е подписано от полския посланик към ЕС Анджей Садос, твърди, че Върховният съд вече е решил да спре връчването на някои дела в Дисциплинарната камара и че правителството прави съгласуване по законопроекти "насочени към продължаване на реформите в съдебната система".

"При тези обстоятелства моля Комисията да отложи изпращането на покани за плащане, докато не бъдат извършени планираните реформи", пише дипломатът, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия съобщи в четвъртък, че ще пристъпи към изпращането на искания за глоби, тъй като не вижда достатъчно убедителни доказателства, че решенията на Съда се изпълняват. Това може да стане принудително, включително чрез приспадането на глобите от дължимите към Полша пари по еврофондовете. Варшава все още не е получила одобрение за плана си за възстановяване заради проблема с независимостта на съдиите, и разчита само на собствени средства и на европейските фондове за пълненето на бюджета.

Дисциплинарната камара към Върховния съд започна работа през 2017 г. като част от радикални промени в съдебната система. Съдът на ЕС намери несъответствие с европейското право във връзка с независимостта на съдебната власт, чиито членове бяха назначени от управляващата партия. Дейността на камарата доведе до отстраняването на съдии, включително известни критици на правителството и до назначаването и повишението на лоялни на управляващата партия магистрати.

В писмото не се посочва подробно как и кога Варшава ще прекрати действието на дисциплинарната колегия, което беше обещано още през лятото от председателя на управляващата партия Ярослав Качински и през есента от премиера Матеуш Моравецки пред Европейския парламент.

Според служители на Комисията досега нито една държава не е успяла да се отклони от наложени й от Съда на ЕС санкции за неизпълнение на неговите решения.

Още 15 млн. евро глоба, дължими през януари

Освен за независимостта на съдебната власт Полша има да плаща глоба и за отказа да затвори въглищната мина "Туров", която замърсява гранични райони в Чехия и Германия. Санкцията по това дело е 500 хил. евро дневно. Присъдата беше произнесена през септември и се дължи от тогава. В четвъртък Еврокомисията съобщи, че е изпратила последно предупреждение до правителството на Моравецки да плати част от глобата до 15 дни.

Тъй мината не беше закрита, Европейската комисия изпрати на 10 ноември до Варшава първа покана за плащане, в която се настоява до 45 дни да бъдат платени дневните глоби за периода от 20 септември до 19 октомври или около 15 милиона евро.

Плащането не е било извършено в този срок, ето защо комисията е изпратила напомнящо послание на 2 януари, с краен срок 15 след получаването на известието от полските власти.

Делото беше заведено от Чехия, която поиска обезщетения от 5 млн. евро дневно за това, че мината в Туров вреди на околната среда в граничния район, където хората се оплакват от шума, праха и липсата на вода. Полските власти обявиха, че няма да платят, тъй като добиваните в рудника въглища са необходими за енергийната сигурност на страната. С въглищата от лигнитната мина се осигуряват около 7% от електричеството в Полша. Полската държавна енергийна компания ПГЕ (PGE), която я експлоатира, възнамерява да добива там въглища до 2044 г. и да я разшири от 25 на 30 кв. километра.

Дневник