Новак Джокович е върнат в хотела за мигранти с неизяснен статут в Мелбърн, където ще бъде до окончателното произнасяне на Федералния съд на Австралия относно повторното анулиране на визата му. Според "Ройтерс" световният №1 е пристигнал в "Парк хотел" около 15 часа следобед местно време (6 часа българско).

Преди ден миграционният министър Алекс Хоук обяви, че анулира визата на тенисиста, а решението е обжалвано от екипа на Джокович. Правителството на страната реши да не депортира сърбина до окончателното решение на съда.

В ранните часове на съботния ден носителят на 20 титли от Големия шлем се яви пред съда за кратко излушване, последвано от консултация с адвокатите му, преди да бъде задържан от полицията и отведен в хотела.

"Ройтерс" съобщава за тълпа пред хотела, която е подкрепила световния №1 с викове и транспаранти. Сред тях и надписи като "Спрете мъчението".

Съдия Дейвид О'Калахан насрочи делото за 9.30 часа в неделя (0.30 ч. българско време), което е само 24 часа преди началото на Australian Open. Според програмата Джокович, който е и водач на схемата, трябва да играе в понеделник, в първия ден на надпреварата.

Играчите са уморени от цялата сага

Междувременно през деня в Мелбърн се проведоха и пресконференциите на водещите играчи, които ще участват на Australian Open. Рафаел Надал обяви, че трябва да бъде отговорено на много въпроси по темата.

"Желая му всичко най-добро, но от моя гледна точка трябва да бъде отговорено на много въпроси. Според мен ще бъде по-добре, ако всичко се реши скоро. Уважавам го, дори и да не съм съгласен с някои неща, които направи в последните седмици", коментира испанецът.

Третият поставен Александър Зверев описа ситуацията като политическа и изрази несъгласие с властите в страната.

"Мисля, че се отнасят нечестно с Новак. Той е голямо име, суперзвезда и някои хора решиха, че може да използват това като предимство за тях. Нормално е, ако имаш виза да мислиш, че можеш да играеш в турнира", каза германецът.

Стефанос Циципас коментира, че е жалко да се говори за други неща толкова близо преди турнира, а не за спортната част на нещата. За сметка на това руснакът Даниил Медведев, който спря Джокович на финала на US Open обяви, че иска да мисли само за тенис.

"Не знам нищо повече от вас и това, което всички четем. Искам да се фокусирам върху себе си и моята ситуация, да мисля основно за тенис", каза Медведев.

Дневник