От 21 града, които са били домакини на зимни олимпийски игри, единствено Сапоро в Япония ще може да приеме подобен форум в края на века. Това показва проучване на Университета във Ватерло, което разглежда ефекта на парниковите газове върху климата.

Международен екип от изследователи е разгледал данни за климата от 1920 г. насам, а също така и тенденциите за следващите десетилетия.

Учените заключават, че градове като Сен Мориц и Лилехамер, които са известни с домакинствата на зимни спортове, няма да предлагат подходящи условия от средата към края на XXI век. По този начин те повече няма да могат да приемат зимни олимпийски игри.

В изследването се казва, че средната дневна температура през февруари в градовете домакини се е повишила драстично. Тя е била 0.4 градуса между 1920 и 50-те години на XX век. От 60-те до 90-те години тя се покачва до 3.1 градуса по Целзий, а в през XXI век е над 6 градуса.

"Ако продължим по същата линия, то към края на XXI век единствено Сапоро ще предлага необходимите условия за нормално провеждане на зимни олимпийски игри, каквито ги познаваме досега. Това е единственият от всички 21 домакина досега, който ще може отново да приема игри, но въпросът е докога", коментира Даниел Скот, професор по география и управление на околната среда в университета във Ватерло.

Сапоро е домакин на игрите през 1972 г., а японският град иска да ги приеме и през 2030 г.

Европа е традиционен домакин на зимните игри, като повече от половината от тях са се провели на континента. Зимните олимпийски игри ще се завърнат в Европа през 2026 г., когато домакин ще бъде Кортина д'Ампецо.

В последните години обаче регионът на Алпите също усеща ефекта на климатичните промени.

"Според нашите прогнози познатите европейски центрове ще минат на заден план около 50-те години на XXI век", добавят учените.

Международният олимпийски комитет (МОК) също разглежда сериозно въпроса. Още през 2014 г. започнаха обсъждания на темата, като беше взето решение от 2030 г. домакините на зимните олимпийски игри да бъдат градове с по-малки нива на вредни емисии.

Дневник