България ще участва в зимните олимпийски игри с 16 спортисти. Групата, която беше утвърдена от Българския олимпийски комитет (БОК), е най-малката от игрите в Сараево 1984, когато броят е бил същият.

Знаменосци по време на церемонията по откриването ще са биатлонистката Милена Тодорова и сноубордистът Радослав Янков. Игрите ще се проведат от 4 до 20 февруари, като Пекин ще стане първият град, приел и летни, и зимни олимпийски игри.

България ще има представители в седем спорта. Най-много са биатлонистите - четири жени и четирима мъже.

На предишните зимни игри в Пьонгчанг България имаше 19 участници в шест спорта, а сега към тях се добавя фигурното пързаляне, където ще се състезава Александра Фейгин. Най-опитен в състава за Пекин 2022 е биатлонистът Владимир Илиев, за когото това ще е четвърто участие на олимпийски игри. Янков и Владимир Зографски ще участват за трети път.

В Токио 2020 България пристигна с най-малкия брой спортисти на летни игри от Берлин 1936 г. - 42-ма състезатели. Въпреки това страната записа най-силното си представяне от Синди 2000, като взе шест медала, три от които златни.

"Нека пожелаем от сърце успех на българските олимпийци в Пекин. Помните колко горди бяхме с нашите спортисти миналото лято в Токио, когато чухме три пъти химна и приветствахме български състезатели на почетната стълбичка. Нека подкрепим сега нашите олимпийци, да им вдъхнем сила и увереност, като представители на една силна духовно и физически нация," каза председателят на БОК Стефка Костадинова.

България има общо шест медала от зимни олимпийски игри. Златният е на Екатерина Дафовска в биатлона от Нагано 1998. След това в Солт лейк сити Евгения Раданова взе сребро и бронз в шорттрека, а Ирина Никулчина донесе бронз в биатлиона. Четири години по-късно в Торино 2006 Раданова спечели още един бронзов медал.

Българският отбор за Пекин 2022

Сноуборд: Радослав Янков
Алпийски дисциплини: Алберт Попов, Ева Вукадинова, Камен Златков
Ски-бягане: Симеон Деянов
Ски-скок: Владимир Зографски
Биатлон: Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Благой Тодев, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева, Лора Христова
Фигурно пързаляне: Александра Фейгин
Шейни: Павел Ангелов

Дневник