Огнеборци гасиха сухи треви в гробищния парк на великопреславския квартал “Кирково” и асфалтова база в Нови пазар през вчерашния ден, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.

Сигналът за пожара в гробището постъпил в 15,42 часа. Към мястото бил изпратен противопожарен екип от пожарната в старата столица. Станало ясно, че пламъците са на голяма площ. В гасенето се включили доброволци от формированието в града и служители на местното Държавно горско стопанство. В следобедните часове били изпратени още три екипа от пожарната в Шумен. Пожарът бил на площ 600 декара. Изгасен бил с 6 тона вода.

Станало ясно, че пожарът възникнал след небрежност при боравене с огън на открито.

Малко по-късно - в 16,25 часа, било прието съобщение за пожар в асфалтова база на ул. “Цар Освободител“ в Нови пазар. На мястото пристигнали три противопожарни екипа. Огнеборците установили, че причина за възникване на пожара е техническа неизправност – отказ на помпа, която пренася масло за подгрев на втвърден битум. При отказа се е повишила температурата на маслото, което след това се е възпламенило. Пожарът бил изгасен с помощта на 5 тона вода. Унищожена била помпена група, газова горелка и управление към тях.

Благодарение на добрата работа на огнеборците били спасени сграда, четири цистерни за битум и три силоза.

ШУМ.БГ