Международният олимпийски комитет (МОК) призова международните спортни федерации да преместят или да отменят състезанията, планирани в Русия и Беларус.

В изявление се изтъква, че изпълнителният борд на МОК осъжда нарушаването на олимпийското примирие от страна на руското правителство, както и от това на Беларус, което оказва подкрепа на Русия. Олимпийското примирие важи седем дни след края на параолимпийските игри - 20 март.

От МОК посочват, че международните федерации трябва да поставят сигурността и здравето на спортистите като абсолютен приоритет.

Освен това знамената на Русия и Беларус не трябва да се показват в международни спортни състезания, обяви МОК.

В резултат на военните действия в Украйна Русия вече загуби домакинството на финала в Шампионската лига, а Формула 1 обяви, че в тази обстановка е невъзможно провеждането на старта в Сочи на 25 септември. През лятото в Русия предстои световното по волейбол за мъже, където ще участва и българският отбор.

Много отбори от Западна Европа вече свалят реклами на руски спонсори. Сред първите беше "Шалке", който махна логото на "Газпром". В петък беше съобщено, че "Манчестър юнайтед" прекратява отношенията си с "Аерофлот".

Дневник