Руският милиардер Роман Абрамович сензационно обяви, че се отказва от контрола над футболния клуб "Челси", който купи през 2004 г. На фона на руската инвазия в Украйна и вълната от масово санкциониране, изгонване или доброволно оттегляне на страната му от различни организации, той обяви решението си в кратко съобщение на сайта на елитния лондонски клуб.

Това се случва в навечерието на финала за Carabao Cup срещу Ливърпул на "Уембли" утре следобед.

"По време на почти 20-годишната ми собственост върху "Челси", винаги съм гледал на ролята си на пазител на клуба, чиято работа е да гарантира, че сме толкова успешни, колкото сме днес, както и да градим за бъдещето, като същевременно играя положителна роля в нашите общности. Винаги съм вземал решения в името на най-добрия интерес на клуба. Оставам отдаден на тези ценности. Ето защо днес предавам на попечителите на благотворителната фондация на Челси управлението и грижите за футболния клуб", се казва в изявлението.

"Вярвам, че в момента те са в най-добрата позиция да се грижат за интересите на клуба, играчите, персонала и феновете", допълва текстът.

Дневник