Международната футболна федерация (ФИФА) издаде забрана на руския национален отбор да използва знамето и химна на страната в международни мачове поради военните действия в Украйна, започнати от президента Владимир Путин. Във всички турнири под егидата на ФИФА руският отбор ще бъде наричан "отбор на Руския футболен съюз (РФС)", а не отбор на Руската федерация.

Освен това федерацията е готова да разгледа варианта за отстраняване на Русия от всички международни състезания, ако ситуацията в Украйна не се върне към мира в близко бъдеще. На територията на Русия няма да се провеждат международни състезания, като мачовете с домакинство ще се играят на неутрална територия и без зрители.

Решението е взето еднодушно, като ФИФА изтъква, че "на първо място би искала да повтори своето осъждане на използването на сила от Русия при нейното нахлуване в Украйна" и изразява "най-дълбока солидарност към всички хора, засегнати от случващото се в Украйна". Федерацията е в тесен контакт с Украинската футболна асоциация и членове на украинската футболна общност, "които искат подкрепа за напускане на страната, докато продължава настоящият конфликт".

ФИФА е взела предвид и обмисля позициите на футболните асоциации в страни като Полша, Чехия и Швеция, отказващи да излязат срещу руснаците. Продължава диалогът с МОК, УЕФА и други спортни организации, за да определи федерацият допълнителни мерки или санкции, "включително потенциално изключване от състезания, които ще бъдат приложени в близко бъдеще, ако ситуацията не се подобрява бързо."

Войната, ден четвърти: Турция затваря Проливите за военни кораби на Русия

Дневник