За пръв път от години турнирът за Купата на България по футбол има спонсор. "Сезам", която организира онлайн казино и спортни залагания, получава правата за името на надпреварата.

Главният мениджър на Професионалната футболна лига Атанас Караиванов заяви, че този сезон средствата, разпределяни между отборите в турнира, ще се увеличат с минимум 25%, но не посочи сума. По думите му преди финала ще се разбере колко ще получат финалистите.

"Не е коментирано точното разпределение. Досега наградният фонд за финала беше 50 хил. лева за двата отбора. Само мачовете, които се излъчват телевизионно, се заплащат, като отборите са много доволни от това, което получават", каза Караиванов. Той добави, че отбори от по-ниските нива на футбола, които попадат в тези телевизионни мачове, "никога не са получавали подобни суми".

"От много години този турнир не е имал спонсор. Положителното е в различни аспекти. От една страна, показва, че интересът към българския футбол, скромно да го кажа, е достатъчно голям", заяви още Караиванов. Той забелязва интерес сред рекламодателите и телевизионните зрители, но остава най-големият проблем, свързан със състоянието на стадионите, който ако бъде решен, ще помогне да се привлекат повече хора по стадионите.

На въпрос какво смята за предложение на екипа на Димитър Бербатов турнирът да се провежда по английския модел (да няма поставени и всички отбори да могат да се срещнат по всяко време) Караиванов заяви: "Може би в някой друг живот."

Изпълнителният директор на "Сезам" Деян Димитров, каза, че целта е "да се разгърне потенциалът на турнира и да се създаде нещо ново, което не е правено до момента в България". "Да привлечем хора с опит, с поглед към футбола и медиите, разпознаваеми лица, които да станат лицето на надпреварата."

Той добави, че турнирът вече е в средата си и този сезон само ще се загатнат идеите, които ще бъдат развивани от следващия.

Във вторник започват четвъртфиналите за Купата на България с мача между последните два носителя на отличието - ЦСКА и "Локомотив" (Пловдив).

Дневник