Международната футболна федерация (ФИФА) и УЕФА отстраниха Русия от всички международни турнири заради военните действия в Украйна. Решението, което е в сила до второ нареждане, означава, че руският национален отбор няма да участва в баражите за световното в Катар тази година.

Женският национален отбор на страната остава извън европейското първенство през лятото. "Спартак" (Москва) пък е отстранен от Лига Европа и съперникът му в осминафиналите "Лайпциг" продължава директно в следващата фаза.

Посочва се, че УЕФА прекратява спонсорския си договор с "Газпром".

Решението идва в момент, в който Международният олимпийски комитет /МОК/ препоръча спортистите и официалните лица от Русия и Беларус да не бъдат допускани до никакви международни състезания. Призивът е свързан с военните действия в Украйна, които са в разрез с действащото олимпийско примирие.

"Футболът е напълно обединен и е солидарен с всички засегнати хора в Украйна", гласи съвместната позиция на ФИФА и УЕФА. "Двамата президенти (Джани Инфантино и Александър Чеферин) се надяват, че ситуацията в Украйна ще се подобри значително и бързо, така че футболът отново да бъде средство за обединяване и мир сред хората".

ФИФА вече беше поставена под много силен натиск да изключи Русия от баражите за световното. На 24 март руският отбор трябваше да посрещне Полша, а пет дни по-късно победителят да играе с Швеция или Чехия в решаващ двубой за определяне на един от последните европейски участници в Катар 2022.

Полша реагира най-остро и заяви, че при никакви условия нямада играе с Русия. Подобни позиции изразиха и федерациите на Швеция и Чехия.

Препоръката на МОК: без руски спортисти

МОК обяви решенията си, като заяви, че "олимпийското движение е обединено в мисията си да допринесе за мир чрез спорта".

На първо място е препоръката към всички организатори на международни състезания да не канят или да не допускат спортисти и официални лица от Русия и Беларус. В случай, че по някаква причина това е невъзможно, то организаторите се призовават да направят така, че руските или беларуските спортисти да се състезават под неутрален флаг. "Никакви национални символи, цветове, знамена или химн не трябва да бъдат показвани", добавят от МОК.

Изпълнителното бюро на МОК припомня призива си никакви международни състезания да не се провеждат в Русия и Беларус.

Русия вече загуби финала в Шампионската лига по футбол. Формула 1 пък заяви, че в настоящата обстановка провеждането на старта в Сочи на 25 септември е невъзможно.

От големите състезания за годината единствено световното по волейбол за мъже засега остава в ръцете на Русия, като международната федерация обяви преди два дни, че следи внимателно събитията.

Оттеглят се олимпийските ордени - най-високото отличие на МОК, от всички лица, които в момента имат важна роля в правителството на Руската федерация или са на друга високопоставена длъжност, свързана с правителството. В списъка са руският президент Владимир Путин, Дмитрий Чернишенко (заместник министър-председател на Руската федерация) и Дмитрий Козак (заместник-началник на кабинета на президентската администрация).

МОК поздравява всички спортисти, включително и такива от Русия, които са отправили призиви за мир.

Дневник