Русия загуби и възможността да организира световното първенство по волейбол за мъже. Международната федерация (FIVB) обяви, че е силно притеснена за сигурността на хората в Украйна покрай военните действия в страната.

Това е поредното ограничение за руския спорт след началото на нападенията срещу Украйна.

В понеделник Международният олимпийски комитет (МОК) призова за недопускане на руски спортисти и официални лица до международни състезания. Впоследствие ФИФА и УЕФА извадиха клубните и националните отбори на Русия от всички турнири.

Преди седмица УЕФА премести финала в Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж.

Русия трябваше да приеме световното по волейбол в десет града. От FIVB обявиха, че заради войната ще е невъзможно първенството да се подготви и проведе в Русия.

"FIVB ще търси друг(и) домакини, за да се гарантира, че световното волейболно семейство, включително и националните федерации, спортисти, официални лица и привърженици ще се чувстват сигурно и ще са горди да участват в радостен и мирен фестивал на спорта", се казва в съобщението.

Последното световно за мъже се проведе в България и Италия през 2018 г. Председателят на българската федерация Любомир Ганев заяви пред "Дневник", че няма вариант страната да поиска ново домакинство.

"Таксата за получаване на световното първенство е 40 млн. долара. Освен това сега организацията е много различна и турнирът вече е не с четири, а с шест групи, което означава шест града с отделни организационни екипи. Малко са държавите в Европа, които могат да се справят - може би Полша и Италия", каза Ганев.

Световното първенство по волейбол за мъже е от 26 август до 11 септември. Българският отбор е в група С заедно с шампиона Полша, САЩ и Мексико. Срещите в тази група бяха предвидени за Новосибирск.

Дневник