Току-що изкачилият се на върха в световната ранглиста по тенис Даниил Медведев ще има възможност да продължи да участва в турнирите в календара на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП). Това се разбира от съвместно изявление на АТП и Женската тенис асоциация (WTA).

Двете организации осъдиха военните действия на Русия срещу Украйна и взеха мерки. Те обявиха, че отменят предвидените за октомври турнири в Москва.

"В същото време тенисистите от Русия и Беларус ще имат възможност да продължат да играят в международните тенис събития от тура и Големия шлем. Тя обаче няма да се състезават под името и знамето на Русия или Беларус до второ нареждане", се казва в позицията.

В момента двама руснаци са в топ 6 на света. Медведев стана първият тенисист извън голямата четворка (Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри) от 2004 г. насам, който се качва на върха в ранглистата.

Успоредно с това международната федерация (ITF) се съобрази с препоръката на Международния олимпийски комитет (МОК) да спре участията на всички руски и беларуски спортисти от международните турнири. Ограниченията касаят мачовете от купа "Дейвис".

Дневник