Швейцарският милиардер Хансьорг Вис твърди, че му е предложена възможността да купи "Челси". Бизнесменът заяви пред "Блик", че собственикът на клуба Роман Абрамович "иска бързо да се отърве" от "Челси".

"Абрамович опитва да продаде всичките си вили в Англия и също иска бързо да се отърве от "Челси". Аз и още трима души получихме предложения във вторник да купим "Челси" от Абрамович", каза 86-годишният Вис.

"Трябва да изчакам четири-пет дни. В момента Абрамович иска прекалено много. Знаете, че "Челси" му дължи 2 млрд. паунда, но клубът не разполага с тях. Това означава, че който купи "Челси", трябва да компенсира Абрамович", каза Вис. И добави, че не знае точната цена, на която клубът се продава.

Засега "Челси" и говорителят на Абрамович отказват коментар, съобщава Би Би Си.

Абрамович, както и много други руски олигарси, са поставени под силен натиск заради войната в Украйна. Във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще замрази луксозно имущество на руските олигарси като част от опитите за спиране на войната.

Силен отзвук има и във Великобритания, макар че министър-председателят Борис Джонсън отказва да говори за санкции конкретно срещу Абрамович.

Думите на Вис идват дни след изявлението на Абрамович, който каза, че предава на попечителите на благотворителната фондация на "Челси" управлението и грижите за футболния клуб. Обръщението му предизвика много въпроси, основният от които беше дали ще продаде клуба.

"Челси", който е настоящият победител в Шампионската лига и е седмият най-скъп футболен клуб в света (според класацията на "Форбс" за 2021 г. е на стойност 3.2 млрд. долара). Абрамович стана собственик на "Челси" през 2003 г. срещу 140 млн. паунда, като превърна сините в един от най-успешните отбори в Европа.

Дневник