Спортисти от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати на параолимпийските игри в Пекин, съобщи Международният параолимпийски комитет. Новината беше съобщена, след като първоначално спортисти от двете страни бяха заявени като неутрални участници под параолимпийския флаг, а двете нации да бъдат изключени от класирането по медали.

Президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс се мотивира, че това е възможно най-суровото наказание, предвидено в регламента. След протест от редица олимпийски комитети обаче решението беше променено.

"Спортистите от двете страни са жертва на своите правителства. Оставаме твърди в позицията си, че спортът и политиката не трябва да се смесват", коментира Парсънс.

По думите му ситуацията в олимпийското село е станала несигурна, а намеренята на комитета и организаторите са запазване на сигурността на всички.

На параолимпийските игри в Пекин трябваше да участват 71 спортисти от Русия и 12 от Беларус.

Санкцията е поредната, която се налага на руския спорт. Преди дни такива имаше в тениса, а освен това Русия загуби домакинството на световното първенство по волейбол.

Дневник