Формула 1 прекрати договора си с Русия и страната няма да има домакинство на кръг от най-престижната автомобилна надпревара в бъдеще. Причината е войната в Украйна, която продължава вече 8 дни.

Стартът за Гран при на Русия в Сочи през септември вече беше отменен, като преди дни Формула 1 и Световната автомобилна федерация (ФИА) излязоха с изявление. Тогава промотърът на надпреварата Росгонки съобщи, че промяна все още е възможна.

С настоящата си позиция обаче от спорта допълват, че се отказват от споразумението си с Русия. През 2023 г. се планираше състезанията да се преместят в Санкт Петербург, а договорът между двете страни беше до 2025 г. включително.

Според информациия на Sky Sports решението е бил взето още през миналата седмица на среща между Формула 1, ФИА и собствениците на отбори.

Русия влезе като домакин на кръг от Формула 1 през 2014 г. Тогава се реализира състезанието в Сочи с дейната подкрепа на Владимир Путин, в същата година, в която черноморският курорт беше домакин и на зимни олимпийски игри.

"Формула 1 може да потвърди, че прекратихме своя договор с промотъра на Гран при на Русия, което значи, че няма да правим състезания в бъдеще", се казва в съобщение на Формула 1, публикувано от BBC.

Британското издание допълва, че намеренията на Формула 1 са да не провежда стартове в Русия, докато начело на държавата е Путин.

За момента няма забрана на руски пилоти да участват в световните шампионати, в това число и Формула 1. Автомобилната федерация на Великобритания обаче обяви, че няма да допуска пилоти с руски лиценз да се състезават. В момента във Формула 1 единтвеният руски пилот е Никита Мазепин от "Хаас".

Дневник