Руският пилот Никита Мазепин няма да се състезава във Формула 1 през този сезон, след като отборът, за който кара "Хаас", обяви, че е прекратил договора му. Американският тим скъса връзките си с 23-годишния пилот и руската компания Uralkali след инвазията в Украйна.

Бъдещето на Мазепин беше неясно след началото на войната в Украйна.

По време на предсезонните тестове в Барселона от "Хаас" премахнаха логото на Uralkali, като от тази година компанията трябваше да бъде основен спонсор. Именно тя е и причината Мазепин да бъде участник във Формула 1, като го подкрепя в цялата му кариера.

"Хаас Ф1 реши да прекрати с незабавен ефект договора си с Uralkali и пилота Никита Мазепин. Както и останалата част от обществото на Формула 1 ние сме шокирани и тържни от инвазията в Украйна. Желаем бърз и мирен край на конфликта", посочват от тима.

Американският отбор още не е обявил кой ще заеме мястото на Мазепин, но през миналата седмица директорът на отбора Гюнтер Щайнер обясни, че е възможно тест пилотът Пиетро Фитипалди да получи обаждане. Другият титулярен пилот на тима е Мик Шумахер.

Компанията Uralkali е собственост на бащата на пилота - олигархът Дмитрий Мазепин. Тя е производител на калиеви торове.

В дебютния си сезон във Формула 1 Никита Мазепин беше много критикуван заради опасното си каране, както и поредица от катастрофи, които предизвика.

Прекратяването на договора на Мазепин е поредна санцкия срещу руския спорт. Преди дни Формула 1 се отказа от провеждане на Гран при на Русия и скъса действащия си договор с промотъра, който беше до 2025 г.

Дневник