Международната федерация по гимнастика (FIG) заяви, че ще започне дисциплинарно производство срещу младия руски гимнастик Иван Куляк за "шокиращото му поведение" при демонстриране на символ в подкрепа за инвазията на Русия в Украйна по време на спортно събитие.

20-годишният руснак завърши трети във финала на успоредка на Световната купа по уреди в Доха през уикенда и застана на подиума с буквата "Z" на гърдите си, докато стоеше на подиума до украинския съперник Илия Ковтун, който спечели златото.

Руската армия използва Z като идентификационен символ на своите превозни средства в Украйна след нахлуването на Москва. Из цяла Русия се организират събития в подкрепа на "специалната операция", на които се издига този символ.

FIG вече отмени всички свои събития в Русия и Беларус, като добави, че няма да планира други събития там до второ нареждане. От днес руски и беларуски спортисти и официални лица, включително съдии, нямат право да участват в състезания на FIG или състезания, санкционирани от FIG.

Дневник