Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров, който е един от най-отявлените критици на руския президент Владимир Путин, разкритикува Международния олимпийски комитет (МОК), неговия президент Томас Бах, ФИФА, както и други големи спортни организации, които според него са се превърнали в инструменти в ръцете на диктатор.

Каспаров в последните години използва постоянно социалната мрежа Туитър, за да изказва мнение срещу случващото се в Русия и да посочва проблемите, които според него предизвиква Кремъл.

"Не съм фен на това, че г-н Бах и други официални лица са в МОК и ФИФА, защото те директно или индиректно поддържат връзки с путиновците в този свят", каза Каспаров пред ARD.

Според един от най-великите шахматисти в историята спортните организации са помогнали на Путин да продължи пътя на агресията си, като са му дали правото да организира Олимпийските игри в Сочи през 2014 година и Световното първенство по футбол през 2018 година, както и други планетарни шампионати.

Според Каспаров инвазията в Украйна повдига редица въпроси, в това число и какво да се прави със спортни организации, които съзнателно или несъзнателно са станали "инструменти в ръцете на диктатор". Той добави, че големите спортни прояви помагат на авторитарните лидери да подобряват имиджа си пред света още от 1936 година, когато Адолф Хитлер приема Летните олимпийски игри в Берлин.

"Путин се придържа към написаното в учебниците, но успя и да го оптимизира, тъй като има много повече пари от всеки друг диктатор преди него", заяви Каспаров, цитиран от БТА.

Бившият световен шампион обаче смята, че руският президент е допуснал една колосална грешка, като напълно е подценил реакцията на Западния свят към инвазията в Украйна и това е довело до разрушаване на внимателно изгражданата мрежа от лобисти и агенти през последните повече от 20 години.

"Не е нужно да има такива трагични събития като тези в Украйна, за да се събудим", завърши Каспаров.

Днес.бг