Европейският клубен шампион по футбол "Челси" вече е под контрола на британското правителство след санкциите, наложени на собственика му Роман Абрамович.

Руският милиардер, който е начело на "Челси" от 2003 г., беше поставен под натиск след началото на войната в Украйна и вече обяви клуба за продажба. Засега този процес е замразен.

Футболният клуб е поставен в трудно положение. За да може да работи в момент, в който правителството е замразило всички активи на Абрамович, "Челси" получи специален лиценз, тъй като се приема, че клубът е от голямо културно значение за страната.

Правителството обяви, че целта е да се защитят клубът, Висшата лига, футболната пирамида надолу до нивото на аматьорите, привържениците и други отбори.

"Челси", който според сп. "Форбс" е седмият по по оценка на стойността (3.2 млрд. долара) футболен клуб в света, ще има възможност да играе мачовете си и да плаща на футболистите си.

Но има и съществени ограничения:

    на мачовете ще могат да присъстват единствено запалянковци, които вече са си купили билети или сезонни карти, а занапред билети няма да се продават.

    фенмагазинът е затворен

    клубът няма да може да привлича нови футболисти, нито да получава пари за играчи, които напускат.

Тръстът на привържениците на "Челси" призова правителството да включи запалянковци при вземането на бъдещи решения, свързани с клуба, както и да им осигури право на вето при условията за продажба.

"Челси" е трети във Висшата лига и му предстои да играе с "Норич".

Абрамович купи сините за 140 млн. долара. След това той разви клуба и за по-малко от две десетилетия отборът два пъти спечели Шампионската лига, пет пъти стана шампион във Висшата лига и пет пъти взе Купата на Англия. Руснакът е финансирал "Челси" с 1.5 млрд. паунда (1.97 млрд. долара) заеми от Fordstam Limited.

Когато обяви, че продава клуба, Абрамович заяви, че ще дари всички средства от сделката на пострадалите от войната в Украйна. При настоящите мерки на британското правителство той няма да може да получи нищо.

Дневник