Спазват ли се правилата във Формула 1 и има ли нещо нередно около новия болид на "Мерцедес". Този въпрос беше повдигнат на старта на втората фаза от предсезонните тестове в Бахрейн, които започнаха в четвъртък, само 10 дни преди първата надпревара от сезон 2022.

Световните шампиони при конструкторите се появиха в Бахрейн с променен болид спрямо показаното в Барселона, а това доведе до коментари от "Ред бул". Обновената версия на W13 е с различно оформление на кутиите на радиаторите, както и променена предна част.

Според експерти промяната в "Мерцедес" е направена, за да се компенсира забраната на дефлектори зад предните гуми. Самите отвори за радиаторите са свити, а върху върху капака на двигателя има и отвори. От "Мерцедес" целят да направят охлаждането по-ефективно, а това да влияе и върху новите процеси на горене.

Правилата за сезон 2022 във Формула 1 доведоха до големи промени в дизайна на болидите и опростиха аеродинамичните елементи най-вече по предните крила, както и страничната част на автомобила.

"Това, което направиха от "Мерцедес", отива твърде далеч. Дизайнът им не отговаря на правилата, които важат през този сезон. За нас това е нелегално", коментира шефът на "Ред бул" Кристиан Хорнър пред Auto Motor Und Sport.

По-късно от "Ред бул" изпратиха съобщение до медиите, че позицията на Хорнър не е била официална.

Спортният директор на Формула 1 Рос Браун също коментира темата, като се опита да потуши напрежението.

"Според мен няма съмнение, че концепцията на "Мерцедес" не я очаквахме. Мисля, че това е много екстремна интерпретация на правилата, и смятам, че тя ще предизвика много дебати. Случват се такива неща при въвеждането на нови правила", коментира Браун.

"Мисля, че ще разследваме някои решения, за да сме сигурни, че отговарят на целта на правилата. На пръв поглед няма нищо притеснително", добави британецът.

Дневник