Наоми Осака отпадна от турнира в Индиън Уелс след загуба във втория кръг от Вероника Кудерметова (Русия) - 0:6, 4:6. Внимание обаче привлече обида към японката още в началото на срещата, което доведе до емоционална реакция от нея след мача.

Още във втория гейм на двубоя, когато изоставаше с пробив Осака беше обидена от публиката. Японката поиска отстраняване на зрител, но съдията на стола обясни, че не е видяла откъде е дошла обидата. Осака стигна до две точки за връщане на пробива, но в крайна сметка загуби гейма, а после не взе нито един до края на сета.

Във втората част японката водеше, но не успя да удържи Кудерметова, която я проби в седмия гейм.

След срещата японката се разплака и обяви, че причината е историята на Индиън Уелс, където през 2001 г. Серена и Винъс Уилямс бяха обект на расистки обиди.

"Обиждали са ме и преди, но не това е причината за моята реакция. Разбира се не е приятно. Просто се сетих за 2001 г. и обидите към Серена и Винъс", коментира Осака.

Сестрите Уилямс разкриха за расистки обиди към тях от публиката през 2001 г. Заради това двете тенисистки бойкотираха турнира повече от 10 години.

За Осака участието в Индиън Уелс беше едва трето след паузата, която японката си взе през миналия септември. След отпадането от US Open Осака обяви, че иска отново да изпитва наслада от тениса. В началото на 2022 г. носителката на 4 титли от Големия шлем отпадна рано и от Australian Open.

Междувременно в мъжката надпревара в Индиън Уелс Рафаел Надал започна с трудна победа. Испанецът надви в три сета Себастиан Корда - 6:2, 1:6, 7:6 (3). Надал беше изправен до стената, след като в третия сет губеше с 2:5 и беше пред шокиращо ранно отпадане. Все пак испанецът вкара частта в тайбрек, който взе убедително.

В третия кръг Надал ще играе с Даниел Еванс.

Дневник